Fullkornsbröd på surdeg

Fullkornsbröd på surdeg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fullkornsbröd på surdeg

9

15 ingredienser

Det här brödet blir saftigt och får en knaprig skorpa. Det är tungt att arbeta degen för hand eftersom den är väldigt lös, så en hushållsassistent behövs.

Ingredienser

Blötläggning

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl rågkross
  • 3 dl rågflingor
  • 0,75 dl linfrön

Raskdeg

  • 300 g rågsurdeg
  • 50 g jäst

Deg

  • 125 g rågmjöl, fint
  • 5 dl yoghurt
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2,5 msk salt
  • 4 dl rågmjöl, fint
  • 7 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl special
  • 4 dl solroskärnor
  • 0,5 dl honung

Gör så här

  1. Dag 1: Värm vattnet till 85°. Lägg rågkross, rågflingor och linfrö i blöt i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Gör en raskdeg genom att blanda ner surdeg, jäst och fint rågmjöl i de blötlagda kornen. Låt stå i 1 timme. Tillsätt yoghurt, sirap, salt, fint rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, solroskärnor och honung och arbeta degen kraftigt i hushållsassistent i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.
  3. Fördela den kladdiga degen i 4 smorda formar som rymmer 11/2 liter. Pensla ytan med vatten och jäs i formen i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden i den varma ugnen. Sänk till 175° efter 5 minuter och baka klart brödet i ca 45 minuter.