Frukt- och nötbröd med grönkål

Frukt- och nötbröd med grönkål
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Frukt- och nötbröd med grönkål

1

15 ingredienser

2 h

”Ett maxat bröd fyllt med torkad frukt, nötter och frön. Och så smyger jag i lite grönkål. Det är smart med fryst hackad grönkål, men så klart går det fint med färsk också. Koka i så fall bladen en minut innan de mixas med vattnet.” /Lina Wallentinson

Ingredienser

portioner1 limpa
  • 100 g grönkål, fryst
  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl blandade nötter (t.ex. pistasch-, hassel- el valnötter ellermandel)
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl sesamfrön (eller vallmofrön)
  • 3 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl torkad frukt (t.ex. russin, tranbär, aprikoser eller fikon)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • olja (till formen)
  • blandade frön (eller havregryn till formen)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg grönkålen i vattnet i en mixerbunke och låt tina. Mixa slätt med mixerstav.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Skär eventuellt den torkade frukten i mindre bitar innan den tillsätts.
  4. Tillsätt den mixade grönkålen inklusive vattnet, oljan och honungen till den torra blandningen. Blanda allt väl med en slickepott. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Olja och ”bröa” en brödform (2 liter) med frön eller havregryn. Klicka i smeten, tryck till lite på ytan så att smeten fördelar sig jämnt. Strö eventuellt lite frön över.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 70 minuter. Täck eventuellt med en plåt mot slutet om brödet börjar få för mycket färg.
  7. Låt brödet vila i formen i cirka 30 minuter innan det stjälps upp på galler och får svalna helt.