Drömfrukost med nybakade frallor, smoothie på mango och hemgjord granola. Frallorna görs på deg som fått jäsa i kylen över natten och kräver därmed ingen knådning och lång jästid på morgonen.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt rågsikt, riven morot och olja. Rör ihop till en slät smet.
Tillsätt vetemjöl och salt. Knåda ihop till en deg för hand.
Strö lite vetemjöl på degen och plasta in bunken. Låt jäsa ca 20 minuter i rumstemperatur. Fortsätt jäsa i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
Ta fram degen, stjälp upp den på en mjölad bänk. Knåda inte degen utan dra försiktig ut den till en platta. Skär i 20 lika stora bitar.
Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en oöm plåt på nedersta falsen i ugnen.
Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Häll 1-2 dl vatten på plåten längst ner och stäng ugnsluckan. Ångan som bildas ger brödet en knaprig yta.
Grädda frallorna ca 15 minuter.
Granola
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
Blanda rågflingor, havregryn, solrosfrön, linfrön och pumpakärnor i en stor bunke. Grovhacka
nötter och mandel och blanda i.
Rör ihop apelsinjuice, rapsolja och honung i en bunke. Tillsätt det till den andra bunken och blanda ordentligt.
Bred ut granolan på plåten och strö över kanel och ingefära.
Rosta i mitten av ugnen i 30-40 minuter, rör om då och då.
Ta ut granolan och låt svalna helt innan du blandar den med torkad frukt och sesamfrön.
Smoothie
Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med stavmixer.