Friterat åkeröäpple med karamellsås
Friterat åkeröäpple med karamellsås
14 ingredienser
20 m
Friterat åkeröäpple med karamellsås är en ljuvlig dessert så här på hösten.
Ingredienser
- 3 åkeröäpple (går bra med annan sort också)
- 1 dl pankoströbröd (vitt skorpmjöl)
- 1 dl sötmandel, hackad
- 2 ägg (eller äggvitan från gatkamomillsåsen)
- 1 dl vetemjöl
Gatkamomillsås
- 125 g grädde [1,25 dl]
- 125 g mjölk [1,25 dl]
- 10 g gatkamomill
- 50 g äggula [ca. 3-4 st]
- 45 g strösocker
- 100 g grädde, vispad [1 dl]
Servering
- rapsolja (till fritering)
- strösocker
- malen kanel
Gör så här
- Skala och klyfta äpplena.
- Blanda pankoströbröd med den hackade mandeln.
- Vispa upp ägg (ev äggvitan från gatkamomillsåsen) med några droppar vatten.
- Panera äppelklyftorna först i mjöl, sen i äggvita och slutligen i blandningen av panko och mandel.
- Lägg äppelbitarna på ett hushållspapper.
Gatkamomillsås
- Blanda grädde, mjölk och stammarna från gatkamomill. Låt sjuda upp.
- Vispa äggulan och sockret till en lite krämig konsistens.
- Slå på den kokande gräddmixen på ägguleblandningen under omrörning.
- Låt vila lite så det får smak av gatkamomillen. Sila och kyl när det har svalnat.
- Vänd i den vispade grädden i såsen och smaksätt med skuren gatkamomill.
Servering
- Fritera äpplena och vänd dem i strösocker blandat med lite kanel.
- Doppa äppelklyftorna i såsen och njut!
- Vill man spetsa till desserten ytterligare så kan man ta lite dulche leche i botten på skålen innan man häller på gatkamomillsåsen.