Friterat åkeröäpple med karamellsås

Friterat åkeröäpple med karamellsås

Av: Jacob Holmström, Stefan Holmström

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

20 m

Friterat åkeröäpple med karamellsås är en ljuvlig dessert så här på hösten.

Ingredienser

portioner
  • 3 åkeröäpple (går bra med annan sort också)
  • 1 dl pankoströbröd (vitt skorpmjöl)
  • 1 dl sötmandel, hackad
  • 2 ägg (eller äggvitan från gatkamomillsåsen)
  • 1 dl vetemjöl

Gatkamomillsås

  • 125 g grädde [1,25 dl]
  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 10 g gatkamomill
  • 50 g äggula [ca. 3-4 st]
  • 45 g strösocker
  • 100 g grädde, vispad [1 dl]

Servering

  • rapsolja (till fritering)
  • strösocker
  • malen kanel

Gör så här

  1. Skala och klyfta äpplena.
  2. Blanda pankoströbröd med den hackade mandeln.
  3. Vispa upp ägg (ev äggvitan från gatkamomillsåsen) med några droppar vatten.
  4. Panera äppelklyftorna först i mjöl, sen i äggvita och slutligen i blandningen av panko och mandel.
  5. Lägg äppelbitarna på ett hushållspapper.

Gatkamomillsås

  1. Blanda grädde, mjölk och stammarna från gatkamomill. Låt sjuda upp.
  2. Vispa äggulan och sockret till en lite krämig konsistens.
  3. Slå på den kokande gräddmixen på ägguleblandningen under omrörning.
  4. Låt vila lite så det får smak av gatkamomillen. Sila och kyl när det har svalnat.
  5. Vänd i den vispade grädden i såsen och smaksätt med skuren gatkamomill.

Servering

  1. Fritera äpplena och vänd dem i strösocker blandat med lite kanel.
  2. Doppa äppelklyftorna i såsen och njut!
  3. Vill man spetsa till desserten ytterligare så kan man ta lite dulche leche i botten på skålen innan man häller på gatkamomillsåsen.