Friterat ägg med ugnsbakad jordärtskocka och kantarellkräm

Friterat ägg med ugnsbakad jordärtskocka och kantarellkräm
Foto: TV4
Diana Gran NY
Diana Gran NY

Friterat ägg med ugnsbakad jordärtskocka och kantarellkräm

Av: Diana Gran

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

1 h

Frasigt friterat ägg med perfekt rinnande gula spelar huvudrollen i den här vegetariska rätten med bakade skockor, smörfrästa kantareller och majonnäs på svamp.

Ingredienser

portioner

Friterat ägg

  • 3 ägg
  • 0,5 dl pankoströbröd
  • 0,5 dl vetemjöl
  • frityrolja

Kantarellkräm

  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 1 dl matolja
  • 0,5 citron
  • 2 dl kantareller
  • 1 schalottenlök
  • smör
  • salt
  • peppar

Ugnsbakade jordärtskockor

  • 200 g jordärtskocka
  • färsk dragon

Marinerad kål

  • 50 g grönkål
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Smörstekta trattkantareller

  • 150 g trattkantareller
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skär jordärtskockorna på hälften. Häll på olivolja, färsk dragon, salt och peppar. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.
  3. Skär kålen i mindre bitar. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, citronjuice, salt och peppar.
  4. Nu till ägget. Koka ägg i 6 minuter. Lägg i isvatten så fort de är färdigkokta. Lägg fram en tallrik med mjöl, en tallrik med ett vispat ägg och en tallrik med panko.
  5. Skala äggen. Rulla dem först i mjölet, sedan i det vispade ägget och till sist i pankon. Värm olja i en fritös eller kastrull till 160 grader.
  6. Börja med kantarellkrämen genom att steka schalottenlöken mjuk i smör. Tillsätt kantarellerna och stek lite till. Salta och peppra.
  7. Mixa svampfräset till en relativt slät smet. Ställ åt sidan för att kyla ner.
  8. Gör nu en majonnäs, blanda äggulan med senapen. Tillsätt matoljan i en tunn stråle under vispning. Häll i citronjuice på slutet.
  9. När kantarellmixen har svalnat, blanda den med majonnäsen.
  10. Lägg äggen i fritösen i 30 sekunder, ta upp dem och lägg äggen på hushållspapper.
  11. Stek snabbt trattkantarellerna i smör på hög värme. Salta och peppra.
  12. Lägg upp alla komponenter vackert på tallriken.