Friterade bönbollar

Friterade bönbollar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Friterade bönbollar

9 ingredienser

Marie Mandelmanns recept på friterade bondbönsbollar med lök, persilja  och vitlök.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl bondbönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, till fritering och stekning

Gör så här

Dag 1

  1. Skölj bondbönorna och lägg dem i blöt över natten i tredubbelt så mycket vatten som bönor.

Dag 2

  1. Koka bönorna i nytt vatten med lite salt tills de blir mjuka, ca 1,5 timme. Häll av vattnet och låt svalna.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök- och vitlökshacket i olja på medelvärme, det ska bli mjukt men inte ta färg.
  3. Mixa bönorna och äggen till en smet och blanda i det frästa lökhacket, mjölet och persiljan. Krydda med salt och peppar.
  4. Gör små bollar av smeten med två skedar. Hetta upp en kastrull med olja och fritera några bollar i taget. Ta upp dem och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.