Skala äpplena och ta ur kärnhusen. Skär i skivor. Blanda vetemjölet med kanelen och vänd frukten i blandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölk och vatten under kraftig omrörning. Rör tills smeten blivit jämn och blank. Hetta upp oljan till 190°. Doppa fruktbitarna i smeten och fritera dem i oljan tills de blivit gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Sabayon: Blanda ägg, socker och dessertvin i en stor värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med nätt och jämt sjudande vatten. Se till att skälens botten inte nuddar vattnet. Vispa med ballongvisp tills smeten är slät och skummande och har blivit tre gånger så stor. Vispa oavbrutet och låt inte skålen bli för varm, då blir det äggröra. Slutresultatet ska vara krämigt, blekt och mousseaktig.
Fördela äppelskivorna på 4 assietter och ringla över några matskedar sabayon. Servera med resten av sabayonen i separat skål.