Friterad Yu Xiang-kyckling

POPULÄRT
koket.se
Friterad Yu Xiang-kyckling
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Friterad Yu Xiang-kyckling

15 ingredienser

20 m

Smakrik och friterad kyckling kommer göra sig fint till middag! Passar lika bra till helg som vardag.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g kycklinglårfilé, utan skinn
  • 0,25 tsk salt
  • 2 msk risvin (eller torr sherry)
  • 1 äggvita
  • 60 g majsstärkelse
  • rapsolja (till fritering)
  • 1,5 msk chilibönpasta
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 4 msk salladslök, gröna delen i tunna skivor

Sås

  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk soja (ljus)
  • 1 msk chingkiangvinäger
  • 3 msk kycklingbuljong

Gör så här

  1. Skåra kycklinglåren och dela dem i kuber ca 2x2 cm, blanda med salt och risvin.
  2. Vispa upp äggvitan och tillsätt stärkelsen lite i taget tills du fått en tjock smet.
  3. Vänd ner kycklingen i äggvitan och blanda ordentligt. Låt möra i 20 minuter.
  4. Blanda såsingredienserna i en separat skål.
  5. Förbered resten av ingredienserna så allt är klart för tillagning.
  6. Hetta upp oljan i en wok till 180 grader (om du doppar ett träredskap i oljan ska det bubbla ordentligt, ryker oljan är det för varmt).
  7. Använd en pincett eller ett par chopsticks och lägg kycklingbitarna i oljan en och en.
  8. Fritera kycklingen i omgångar i två minuter, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Fritera sedan kycklingen en andra gång tills den är gyllenbrun.
  10. Töm ur nästan all olja i en rostfri bunke, behåll ca 3 msk.
  11. Fräs bönpastan i woken tills oljan är röd och doftar, tillsätt vitlök och ingefära och fräs under omrörning i 30 sekunder.
  12. Se till att stärkelsen är löst i såsen och tillsätt den till woken under omrörning, låt koka upp.
  13. Tillsätt kycklingen och rör runt. Tillsätt sedan salladslöken och vänd runt.
  14. Klart!