Friterad wienerschnitzel

Wienerschnitzel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterad wienerschnitzel

8 ingredienser

ca 30 m

Detta är en av de kulinariska paradrätterna från det österrikiska köket! Enligt högtidlig sed ska den serveras i en linneservett alldeles nyfriterad. 

Tips! Vitkålssallad smaksatt med kummin, stekt potatis och citronklyftor hör till denna mäktiga rätt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvinnanlår [4 skivor]
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • matolja
  • 4 klyftor citron, till servering

Gör så här

  1. Banka ut köttet till ca 2 mm tjocka skivor. Krydda med salt och peppar.
  2. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Lägg vetemjölet och ströbrödet på varsin flat tallrik. Vänd schnitzlarna först i mjölet, sedan i äggvispet och till sist i ströbrödet.
  3. Hetta upp så mycket olja i en stekpanna att det går ett par cm upp på kanten. Stek schnitzlarna gyllenbruna. Det tar ca 1 minut på varje sida. Då får de den rätta blåsigheten.
  4. Servera dem alldeles nystekta med en klyfta citron och gärna råstekt potatis och lite vitkålssallad