Friterad palsternacka med örtglass

Friterad palsternacka med örtglass
Foto: Tv4

Friterad palsternacka med örtglass

Av: Hans - Bollnäs

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45 m

Friterad palsternacka med örtglass och rabarbervinägrett är en annorlunda men välsmakande förrätt som kommer imponera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Örtglass

  • 3 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk persilja, finhackad
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 3 msk basilika, färsk och finhackad
  • 4 vitpepparkorn, mortlade
  • 5 tsk honung
  • 2,5 dl grädde

Palsternacka

  • 3 palsternackor
  • 2 tsk timjan, finmortlad
  • 2 tsk salt

Redd rabarbervinägrett

  • 100 g rabarber
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 lime, riv skalet och pressa ur saften
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 0,5 msk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Örtglass

  1. Lägg äggula, alla kryddor och honung i en bunke och vispa ihop allt.
  2. Vispa grädden fast i en annan bunke. Vänd ner äggulor med kryddor i bunken med grädde och frys glassen cirka 4 timmar.

Palsternacka

  1. Använd en potatisskalare till att ”strimla” palsternackan.
  2. Hetta upp oljan antingen i kastrull eller fritös.
  3. Lägg ner palsternackan och fritera i cirka 10 minuter, håll koll så att palsternackan inte blir bränd. Palsternackans kanter ska bli bruna och krispiga. Lyft ur palsternackan i sil eller på papper. Strö på timjan och salt.

Rabarbervinägrett

  1. Skär rabarberna i mindre bitar. Lägg rabarber, socker, limeskal, pressad limejuice och balsamvinäger i en kastrull och koka ihop det. Häll i oljan.
  2. Blanda ut maizena i vatten och häll försiktigt i under omrörning tills vinägretten tjocknar något. Sila och låt svalna. Smaka av med salt och peppar.