Friterad palsternacka med örtglass

Friterad palsternacka med örtglass
Foto: Tv4

Friterad palsternacka med örtglass

8

21 ingredienser

45 m

Friterad palsternacka med örtglass och rabarbervinägrett är en annorlunda men välsmakande förrätt som kommer imponera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Örtglass

  • 3 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk persilja, finhackad
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 3 msk basilika, färsk och finhackad
  • 4 vitpepparkorn, mortlade
  • 5 tsk honung
  • 2,5 dl grädde

Palsternacka

  • 3 palsternackor
  • 2 tsk timjan, finmortlad
  • 2 tsk salt

Redd rabarbervinägrett

  • 100 g rabarber
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 lime, riv skalet och pressa ur saften
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 0,5 msk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Örtglass
    Lägg äggula, alla kryddor och honung i en bunke och vispa ihop allt.
  2. Vispa grädden fast i en annan bunke. Vänd ner äggulor med kryddor i bunken med grädde och frys glassen cirka 4 timmar.
  3. Palsternacka
    Använd en potatisskalare till att ”strimla” palsternackan.
  4. Hetta upp oljan antingen i kastrull eller fritös.
  5. Lägg ner palsternackan och fritera i cirka 10 minuter, håll koll så att palsternackan inte blir bränd. Palsternackans kanter ska bli bruna och krispiga. Lyft ur palsternackan i sil eller på papper. Strö på timjan och salt.
  6. Rabarbervinägrett
    Skär rabarberna i mindre bitar. Lägg rabarber, socker, limeskal, pressad limejuice och balsamvinäger i en kastrull och koka ihop det. Häll i oljan.
  7. Blanda ut maizena i vatten och häll försiktigt i under omrörning tills vinägretten tjocknar något. Sila och låt svalna. Smaka av med salt och peppar.
TIPS!
läs mer
Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokadoNY

16 fräscha vårrecept

Enkelt och hälsosamt

Läs mer