Friterad kyckling med apelsinglaze

POPULÄRT
Friterad kyckling med apelsinglaze
Foto: TV4
Olivia Johansson
Olivia Johansson

Friterad kyckling med apelsinglaze

Av: Olivia Johansson

Från: Efter stängning

23 ingredienser

"En läskigt (är man Göteborgare så är man) god kycklingrätt som blev en riktig höjdare!" / Olivia Johansson

Ingredienser

portioner

Apelsinglaze

  • 4 msk olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 0,5 citrongräs
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 krm chili chipotle
  • 0,5 apelsin, finrivet skal + saft
  • 2 msk japansk soja
  • 4 msk vinäger, gärna rosévinäger
  • ca 6 dl apelsinläsk

Friterad kyckling

  • 2 kycklinglårfiléer
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 1,5 dl basmatiris
  • 1,5 l rapsolja, till fritering
  • 250 g broccoli
  • sesamfrön, svarta och vita
  • salladslök

Gör så här

  1. Hacka vitlök, ingefära och citrongräs fint.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull. Stek chiliflakes och chipotlepulver på medelvärme i någon minut. Ha i det du hackat och stek i ytterligare några minuter.
  3. Häll i resterande ingredienser och höj värmen så det börjar koka kraftigt.
  4. Koka tills glazen blivit tjock och sirapsaktig. Smaka av och krydda upp efter smak.
  5. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Värm oljan till 160 grader.
  7. Skär kycklingen i 3 cm stora bitar.
  8. Fördela mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i skålar. Blanda mjölet med salt och peppar.
  9. Dubbelpanera kycklingen genom att först vända i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
  10. Fritera kycklingen i omgångar i oljan i ca 3-5 minuter. Lägg på hushållspapper så de håller sig krispiga.
  11. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.
  12. Dela broccolin i små buketter och fritera i några minuter. Passa den så att den inte bränns. Låt sedan rinna av på hushållspapper och salta.
  13. Fritera all kyckling en sista gång nu kan du köra allt samtidigt. Låt rinna av på hushållspapper lite innan du kastar runt kycklingen i glazen så den täcks.
  14. Skiva salladslök tunt.
  15. Servera ris med kyckling och broccoli. Toppa med salladslök och rostade sesamfrön.