Friterad blomkål med ranchdressing

POPULÄRT
Friterad blomkål med ranchdressing
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Friterad blomkål med ranchdressing

14

20 ingredienser

Krispigt friterade buketter av blomkål serveras här med en krämig ranchdressing i pitabröd. Tips! Receptet är med växtbaserade alternativ till yoghurt och mjölk, det går fint att använda vanliga mejeriprodukter om du föredrar det.

Ingredienser

portioner4
  • 1 blomkål
  • olja, till fritering

Smet

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 dl växtbaserad dryck, t ex havredryck
  • ca 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Ranchdipp

  • 3 dl växtbaserat yoghurtalternativ
  • 0,5 dl vegansk majonnäs
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver (en halv pressad vitlöksklyfta funkar också)
  • 2 tsk torkad dill
  • 2 tsk torkad persilja
  • 2 tsk torkad gräslök
  • salt
  • peppar

Till servering

  • pitabröd
  • citronskiva
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till ranch-dressingen i en skål. Ställ i kylen fram till servering.
  2. Skär blomkålen i buketter. Koka dem i saltat vatten, de ska bli mjuka men fortfarande ha lite kärna kvar. Häll av och låt rinna av väl. Strö över flingsalt.
  3. Rör ihop ingredienserna till friteringssmeten.
  4. Hetta upp oljan i en gryta eller stor kastrull till 180 grader.
  5. Doppa blomkålsbuketterna i smeten lägg sedan ner försiktigt ner dem den heta oljan i omgångar. Tänk på att vispa smeten med jämna mellanrum, majsstärkelsen lägger sig gärna i botten av bunken. Fritera blomkålen gyllene ca 3-4 minuter på varje sida. Ta upp och låt rinna av på papper.
  6. Servera buketterna nyfriterade med dressing i pitabröd. Garnera gärna med citronklyftor och persilja.