"Det här är lite av vår signatur-burgare för vårt BBQ-lag Friggin BBQ när vi är ute på jobb, och ofta ”natta-maten” då vi är på bbq- och grilltävlingar."
500 g nötfärs (Gärna grövre färs, ex högrev, eller ännu bättre om kötthandlaren har möjlighet att mala riktigt feta köttdetaljer.)
salt
peppar
1 silverlök, tunt skivad
1 tomat, skivad
1 salladshuvud, fint skuret
2 msk parmesanost
5 msk majonnäs
2 tsk sriracha
ketchup
4 skivor ost (hamburgerost)
hamburgerbröd
3 msk smör
rökflis
Gör så här
Tänd upp grillen så att du får upp hög värme. Fördela glöden över halva grillens botten, så att du har en del utan direkt värme ovanför.
Smält smöret och blanda med parmesanosten. Pensla locket och bottens insida på hamburgerbrödet med parmesansmöret.
Blanda majonnäs och sriracha.
Forma köttet till hamburgare (om det inte gjorts i butik) och krydda med salt och peppar.
Grilla hamburgarna till fin yta, cirka 2 min på varje sida. Tips är att rotera hamburgaren 180 grader efter halva tiden så får man snygga grillränder också.
När hamburgaren fått fin yta så flytta över dem till sidan där det inte är värme under. Lägg på osten, släng på en halv näve med rökträ/flis på glöden, och stäng locket.
Efter cirka fem minuter kan du öppna locket och snabbt som ögat lägga på hamburgerbrödet på det grillheta sidan av gallret, och 2 sekunder senare vända på det, och sedan plocka av, så får det fin färg / ränder och parmesanen crispar till sig.
Lägg upp bröd, varva med sallad, kött, sås, ketchup, lök och tomat.