Fredriks snabba kavring

NYHET
Fredriks snabba kavring
Foto: Fredric Sehéler
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks snabba kavring

7 ingredienser

Busenkla filmjölkslimpor som bakas med kornmjöl. Kavring har en härlig textur som jag skulle vilja kalla mör – om man kan använda det ordet om bröd. Välj om du vill tillsätta torkad frukt eller inte. Jag tycker om att brödet blir lite sötare, men vill du ha en mindre söt kavring kan du förutom att utesluta frukten byta ut en del av sirapen mot filmjölk.

Ingredienser

bröd
  • 8 dl kornmjöl, finmalet [400 g]
  • 4 dl vetemjöl [240 g]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk bikarbonat
  • 3 dl mörk sirap [420 g]
  • 7 dl filmjölk
  • 2 dl torkad frukt, t.ex. russin, tranbär eller aprikoser (kan uteslutas) [100–125 g]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra två brödformar à 1,5 liter.
  2. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i en bunke. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en jämn smet. Blanda eventuellt i hackad torkad frukt.
  3. Fördela smeten i formarna och strö över lite kornmjöl.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 55–60 minuter.
  5. Låt kavringarna svalna helt i formen innan du stjälper upp dem.