Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård

Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård
Foto: TV4

Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård

0

24 ingredienser

I denna rätt får flera ingredienser dela på huvudrollen. Här används ungnötsrygg och oxsvans samt färska och härliga morötter.

Här kan du se Fredrik Malmstedt i Nyhetsmorgon!

Ingredienser

portioner4
  • 4 Bitar à 160 g hängmörad ungnötsrygg från Ejmundsgård
  • 1 dl oxsvanssky
  • 20 primörmorötter från Ryftes
  • 16 Primörbetor från Ryftes
  • bondbönor
  • 1 ask krasse
  • 4 Sommarlökar
  • 12 cashewnötter
  • 1 dl ask olja (purjolöks aska god olivolja)
  • 1 citron (zest och saft)
  • salt
  • peppar

Oxsvansen:

  • 1 oxsvans från ungnöt skuret i lederna
  • 4 l rött vin
  • 3 gula lökar, i större bitar
  • 2 morötter, i större bitar
  • 5 klyftor vitlök, skalade och delade
  • 5 tomater, nerskurna
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 1 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • salt
  • några kvistar timjan

Gör så här

  1. Metod oxsvans: Börja med att torrsalta köttet och låt det ligga en timme.
  2. Placera kinden och svans bitarna i ett djupt bleck och fyll på med vin, grönsakerna och de övriga ingredienserna. Låt detta stå väl täckt av vin i kylen i 48 timmar.
  3. Sila av vinet och koka upp detta, skumma.
  4. Slå nu vinet på nytt över köttet och sätt in i ugnen med lock på.
  5. Sjud ca 6 timmar på 85° i ugnen tills köttet faller från benen på oxsvansen är ordentligt mör.
  6. Plocka köttet rent från, brosk, senor och hinnor, reducera ner kokvätskan till en härlig sås, sila detta över det plockade köttet.
  7. Garnityr: Koka alla grönsakerna i vatten med salt och socker smaka upp med citron, olja, salt, peppar.