Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård

Foto: TV4
Primörmorötter samt betor från Ryftes med hängmörad ungnötsrygg & oxsvans från Ejmundsgård
24 ingredienser
I denna rätt får flera ingredienser dela på huvudrollen. Här används ungnötsrygg och oxsvans samt färska och härliga morötter.
Ingredienser
- 4 Bitar à 160 g hängmörad ungnötsrygg från Ejmundsgård
- 1 dl oxsvanssky
- 20 primörmorötter från Ryftes
- 16 Primörbetor från Ryftes
- bondbönor
- 1 ask krasse
- 4 Sommarlökar
- 12 cashewnötter
- 1 dl ask olja (purjolöks aska god olivolja)
- 1 citron (zest och saft)
- salt
- peppar
Oxsvansen:
- 1 oxsvans från ungnöt skuret i lederna
- 4 l rött vin
- 3 gula lökar, i större bitar
- 2 morötter, i större bitar
- 5 klyftor vitlök, skalade och delade
- 5 tomater, nerskurna
- 1 msk svartpepparkorn
- 1 msk vitpepparkorn
- 1 stjärnanis
- 2 lagerblad
- salt
- några kvistar timjan
Gör så här
- Metod oxsvans: Börja med att torrsalta köttet och låt det ligga en timme.
- Placera kinden och svans bitarna i ett djupt bleck och fyll på med vin, grönsakerna och de övriga ingredienserna. Låt detta stå väl täckt av vin i kylen i 48 timmar.
- Sila av vinet och koka upp detta, skumma.
- Slå nu vinet på nytt över köttet och sätt in i ugnen med lock på.
- Sjud ca 6 timmar på 85° i ugnen tills köttet faller från benen på oxsvansen är ordentligt mör.
- Plocka köttet rent från, brosk, senor och hinnor, reducera ner kokvätskan till en härlig sås, sila detta över det plockade köttet.
- Garnityr: Koka alla grönsakerna i vatten med salt och socker smaka upp med citron, olja, salt, peppar.