Kalventrecote med fruktiga rotfrukter och rödvinssky

Foto: TV4
Kalventrecote med fruktiga rotfrukter och rödvinssky
24 ingredienser
1h 30 min
Gott så det förslår.
Dryck till maten:
Baron de Ley Reserva. Artnr 2525.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 600 g kalventrecôte
- 1 tsk salt
- 2-3 tsk vitpeppar
Extra fruktiga rotfrukter
- 4 potatisar
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- 100 g fetaost
- 1 granatäpple
- 200 g konserverade aprikoser (ej persika!)
- rucolasallad, till dekoration
- 1 msk anis
- 1 msk flingsalt
- 1-2 msk flytande honung
- 3-4 msk olja
Rödvinssky
- 2 rödlökar
- 5 dl vatten
- 5-6 msk kalvfond
- 2 dl rött vin
- 25 g smör
- 1-2 msk majsstärkelse
- 2 tsk strösocker
- salt
- peppar
- ev kalvkött (borskuren del av kalven)
Gör så här
- Entrecote
- Gnid in hela entrecoten med salt och peppar.
- Bryn hela biten i smör på medelvärme.
- Använd en köttermometer och tillaga i ugn på 125 grader tills termometern visar ca 60 grader (ca 40 minuter).
- Ta ut entrecoten och låt vila i aluminiumfolie minst 10 minuter.
- Fruktiga rotfrukter
- Skala rotfrukterna och dela i 5-6 cm långa klyftor.
- Lägg ut rotfrukterna i en oljad långpanna. Gnugga in rotfrukterna med olja, honung, anis och flingsalt.
- Tillaga i ugn i 30-40 minuter i 225 grader. Vänd gärna och ruska runt någon gång under tiden. Känn med en sticka om rotfrukterna är färdiga.
- Häll av spadet från aprikoserna, dela fetaost i mindre bitar och kärna ur granatäpplet.
- Blanda rotfrukter med aprikoser, fetaost och granatäpple och dekorera med ett par blad ruccola.
- Rödvinssky
- Skala och dela löken i klyftor.
- Bryn löken i smör i en kastrull, den får inte brännas.
- Om du skurit bort några mindre fina delar från köttet lägg i dessa också.
- Tillsätt vatten, kalvfond, rödvin och socker och koka upp.
- Sänk värmen och reducera till hälften.
- Strö över maizenamjöl till önskad tjockhet.
- Smaka av med salt och peppar och slå ev på ytterligare kalvfond om så önskas. Låt stå under lock på svag värme.
- Ca 5 minuter före servering – rör sakta i smöret.