Matjessillen från Norröna i Norge är större, oljigare och mjukare än vanlig matjessill. Den har också en djupare färg och mer sötma. Recept från boken Sill & strömming.
Ingredienser
4 - 6
300 g matjessillfilé (helst Norröna)
2 ägg, hårdkokta
1 dl crème fraîche
1 msk orökt kaviar (t ex Ejderns smörgåskaviar)
salt
vitpeppar, nymald
1 knippe gräslök
80 g smör
Gör så här
Skär sillen i grova bitar och skala och finhacka äggen.
Blanda crème fraiche och kaviar och smaka av med salt och peppar.
Vänd ner äggen. Om man vill ha en hård kräm, vispa då crème fraichen med elvisp eller i matberedare innan äggen blandas i.
Forma små ägg av krämen och servera vid sidan av sillen med massor av klippt gräslök. Eller servera krämen toppad med sill och gräslök.
Bryn till sist smöret och häll det över matjessillen så att den blir mjäll och ljummen.