Ljummen matjessill med potatis- och äppelsallad

Ljummen matjessill med potatissallad
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ljummen matjessill med potatis- och äppelsallad

1

10 steg att laga

8 ingredienser

ca 20 min

Salt och smakrik matjessill som serveras med en potatis- och äppelsallad. Recept från boken Sill & strömming 
 


En av mina absoluta favoriter! /Fredrik Eriksson

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g matjessillfilé
  • gräddfil, till servering

Ljummen potatis- och äppelsallad

  • 4 potatis
  • 1 rödlök
  • 1 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 1 saltgurka
  • 1 knippe gräslök
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Lägg matjessillfiléerna i en ugnsfast form.
  2. Tärna potatisen fint.
  3. Skala rödlöken och äpplet och skär dem i tärningar.
  4. Tärna även saltgurkan. Finhacka gräslöken.
  5. Råstek potatisen i lite smör i 7–8 minuter. Blanda ner lök och äpple och stek vidare så att allt får lite färg. Vänd ner gurkan och gräslöken.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Värm sillen i ugnen strax före servering i cirka 5 minuter.
  8. Bryn smöret i en kastrull.
  9. Strö den ljumma salladen över sillen och häll till sist över det brynta smöret.
  10. Servera med gräddfil.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer