Efterrättstapas

Foto: tv4
Efterrättstapas
29 ingredienser
Havtornstårta, ålandspannkaka med plommonkräm samt koladränkta tranbär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7784 Saracco Moscato d'Asti
Ingredienser
Ålandspannkaka
- 6 dl mannagrynsgröt
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 0,75 msk kardemumma
- 1 ägg
- 10 g smör, till att smörja formen
- 0,5 dl skorpmjöl, till formen
- 2 dl grädde, vispad, till serveringen
Plommonkräm
- 10 torkade plommon
- 5 dl vatten
- 1 kanelstång
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk maizenamjöl, utspädd i vatten
Koladränkta tranbär
- ca 60 g djupfrysta tranbär
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- 1 msk kakao
Havtornstårta
- 12 digestivekex
- 60 g smör, smält
- 5 dl yoghurt
- 2 dl vispgrädde
- 2,5 dl strösocker
- 2 dl havtornssaft
- 6 gelatinblad
Garnering
- 2 dl havtornssaft
- 3 gelatinblad
Gör så här
Ålandspannkaka
- Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i.
- Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form (10 x 35 cm). Grädda i 175 grader ca 45 minuter.
Plommonkräm
- Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanelstången och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen.
- Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok så att den tjocknar och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker och låt svalna.
- Servera pannkakan varm med vispad grädde och den svalnade plommonkrämen.
Koladränkta tranbär
- Blanda allt utom tranbären i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme i 8-10 minuter, rör om då och då. Portionera tranbären i små skålar och häll på den varma kolasåsen.
Havtornstårta
- Krossa kexen i en matberedare med kniv och tillsätt smöret. #
- Spänn fast smörpapper i en kakform med löstagbar botten och bred ut kexblandningen. Lägg i kylen.
- Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningar på förpackningen.
- Vispa grädden med sockret och blanda med yoghurten.
- Värm havtornssaften och rör ned gelatinbladen. Häll blandningen i yoghurt- och gräddblandningen under omröring.
- Häll allt i formen ovanpå kexblandningen och låt stå kallt i 3 timmar.
Garnering
- Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på förpackningen. Värm havtornssaften (lite) och rör ned gelatinbladen. Häll försiktigt med en matsked över saften på tårtan. Låt stå kallt i ytterligare 3 timmar.
- Skär runt kanterna på tårtan så att gelén lossnar från kanterna innan du lossar på spännet.