Frasiga spenatpiroger med fetaost

Frasiga spenatpiroger med fetaost
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Frasiga spenatpiroger med fetaost

12 ingredienser

30 m

Spannakopitakia heter de här frasiga pirogerna som är fyllda med spenat och fetaost.

Ingredienser

portioner
  • 2 rödlökar, delade och skivade tunt
  • 1 salladslök
  • 2 klyftor vitlök, grovhackade
  • 500 g spenat, välsköljd
  • ca 1 krm muskot, riven
  • 200 g fetaost, grovsmulad
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 msk dill, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 förp filodeg
  • smör, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs löken i smör tills den börjar ta färg, tillsätt vitlöken och stek ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt spenaten några nävar i taget, lägg på ett lock på pannan och tillsätt mer spenat vartefter den kokar ner. Spenaten skall fortfarande vara grön i färgen, låt den inte gå för länge.
  4. Ta av pannan från spisen och låt lök och spenatblandningen svalna, lägg i ett durkslag och pressa ur överflödig vätska.
  5. Lägg lök och spenatblandningen i en skål och tillsätt muskot, fetaost, ägg, dill, salt och peppar efter smak.
  6. Bred ut ett filodegsark på bredden på en bänk och pensla med smör, lägg på ett ytterligare ark och pensla igen.
  7. Skär arket i fyra lika breda remsor. Lägg en matsked fyllning längst ned på varje remsa och vik nedersta hörnet över fyllningen i en 45 graders vinkel. Fortsätt sedan att vika delen med fyllningen vidare uppåt, alternera riktningen så att det bildas en triangel.
  8. Lägg de fyllda pirogerna på ett bakplåtspapper och pensla med mera smält smör.
  9. Grädda i ca 20-30 minuter tills degen är frasig och gyllene.