Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

9 ingredienser

50 min

Busenkelt bakverk gjort på frasig smördeg, krämig mandelmassa och kaneldoftande äpplen. Smakar ljuvligt ihop med vaniljglass.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 frysta smördegsplattor, och tinade
  • 2 äpple, gärna syrliga
  • 3 g malen kanel [0,5 tsk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 55 g ägg [1 st]

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning.
  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten.
  5. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
  6. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.