Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel
Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel
9 ingredienser
50 min
Busenkelt bakverk gjort på frasig smördeg, krämig mandelmassa och kaneldoftande äpplen. Smakar ljuvligt ihop med vaniljglass.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
- 4 frysta smördegsplattor, och tinade
- 2 äpple, gärna syrliga
- 3 g malen kanel [0,5 tsk]
- 45 g strösocker [0,5 dl]
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 15 g strösocker [1 msk]
- 55 g ägg [1 st]
Till servering
- florsocker
- vaniljglass
Gör så här
- Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning.
- Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten.
- Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
- Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.