Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

140 röster
50 min
4

Busenkelt bakverk gjort på frasig smördeg, krämig mandelmassa och kaneldoftande äpplen. Smakar ljuvligt ihop med vaniljglass.

Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 4 smördegsplattor, frysta och tinade
  • 2 äpplen, gärna syrliga
  • 3 g kanel (1/2 tsk)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 55 g ägg (1 st)

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning.
  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten.
  5. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
  6. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.
15 september 2018

Laddar fler recept