Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

169 röster
50 min
4

Busenkelt bakverk gjort på frasig smördeg, krämig mandelmassa och kaneldoftande äpplen. Smakar ljuvligt ihop med vaniljglass. 

Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 4 smördegsplattor, frysta och tinade
  • 2 äpplen, gärna syrliga
  • 3 g kanel (1/2 tsk)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 55 g ägg (1 st)

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning.
  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten.
  5. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
  6. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.
15 september 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...