Frasig blomkål med myntamajonnäs och sallad

koket.se
Frasig blomkål med bönsallad och myntamajonnäs
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Frasig blomkål med myntamajonnäs och sallad

27 ingredienser

30 min

Zeina bjuder på en lättlagad och riktigt frasig vardagsmiddag som smakar magiskt. Perfekt att njuta av med en matig sallad till huvudrätt eller som blomkålen är som försnacks/tilltugg.

Se Zeina Mourtada laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • olja, till fritering

Frityrsmet

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 3 dl kolsyrat vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 krm svartpeppar

Sallad

  • 1 förp färdigkokta kikärtor [400 g]
  • 150 g körsbärstomater
  • 1 gurka
  • 1 röd paprika
  • 0,5 rödlök
  • 1 chilifrukt (om du gillar hetta annars uteslut)
  • 1 knippe mynta

Dressing

  • 1-2 limefrukter
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Vegansk majo

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • peppar
  • färsk mynta

Gör så här

Sallad</br>

  1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål och ställ åt sidan. Skölj kikärtorna (spara spadet!) och låt rinna av i en sil. Hacka alla grönsaker. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

Majo</br>

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap, vinäger, salt och peppar i en skål. Mixa och droppa sakta i olja tills du får en krämig majonnäs. Hacka mynta och vänd i majonnäsen.

Blomkål</br>

  1. Skär blomkålen i buketter. Koka dem i saltat vatten, de ska bli mjuka men fortfarande ha lite kärna kvar. Häll av och låt rinna av väl. Strö över flingsalt.
  2. Rör ihop ingredienserna till friteringssmeten. Hetta upp oljan i en gryta eller stor kastrull till 180 grader. Doppa blomkålsbuketterna i smeten lägg sedan försiktigt ner dem den i heta oljan i omgångar. Tänk på att vispa smeten med jämna mellanrum, majsstärkelsen lägger sig gärna i botten av bunken.
  3. Fritera blomkålen gyllene ca 3-4 minuter på varje sida. Ta upp och låt rinna av på papper.
  4. Servera med sallad och myntamajonnäsen!