Franska pepparkakor, Birgitta Rasmussons recept

Birgitta Rasmusson

Franska pepparkakor, Birgitta Rasmussons recept

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Skurna pepparkakor med mandel. Klassiskt recept på franska pepparkakor av kakdrottningen Birgitta Rasmusson.

Ingredienser

portioner stycken
  • 2 dl sötmandel
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen nejlika
  • 1 tsk bikarbonat
  • ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Hacka mandeln grovt. Rör smöret och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl. Arbeta ihop.
  2. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den i två delar och forma varje del till en tjock rulle.
  3. Eventuellt kan de plattas till så att de får en rektangulär form. Linda in varje rulle var för sig i plastfolie. Lägg rullarna i kyl några timmar eller till en annan dag.
  4. Skär sedan degrullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, i 175 grader, cirka 12 minuter.