Fransk löksoppa med gratinerat bröd

Fransk löksoppa med gratinerat bröd
Foto: Eva Hildén

Fransk löksoppa med gratinerat bröd

12 ingredienser

1 h

Har du aldrig testat fransk löksoppa har du en underbar måltid att se fram emot. Med gratinerat bröd på toppen blir det här en riktig fullpoängare till middag. Givetvis med fransk ost och riktigt bra dijonsenap!

läs mer
Grey Poupon produktbild NY2021

Ta fram det bästa med Grey Poupon

En tidlös trotjänare från Dijon som har en given plats i alla finsmakares kök.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 300 g gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 l köttbuljong (vatten + koncentrerad fond eller buljongtärning. Grönsaksbuljong går också bra)
  • 1 dl torrt vitt vin (oekat)
  • 1 msk Kikkoman Less Salt sojasås
  • 1 vitt surdegsbröd (surdegsbaguette)
  • 1-2 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 kruka salvia (kan uteslutas)
  • 2-3 gruyèreost, finriven
  • smör (till stekning)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Skala, halvera och finstrimla löken.
  2. Fräs löken mjuk och genomskinlig i smör i en stor kastrull eller gryta. Låt den få lite färg. Tillsätt timjan, buljong, vin och soja. Låt koka upp och sjud under lock ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt under tiden ugnen på 225 grader, grill.
  4. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar.
  5. Skiva brödet och bred på ett tunt lager dijonsenap. Lägg på ett par salviablad på varje brödskiva. Lägg brödet i soppan och strö på osten. Gratinera högt upp i ugnen tills osten smält och har fått fin färg, ca 10 minuter.
  6. Tips!
    Brödet blir om möjligt ännu godare om du först steker det i smör på båda sidor. För ännu mer smak kan du låta 1 paket bacon (à 140 g) eller fintärnat sidfläsk steka med löken.
TIPS!
läs mer
Grey Poupon Räkpasta med dill och dijonsenap

Fler tips från Grey Poupon!

Fler härliga och smakrika recept hittar du här.

Läs mer