Fransk kycklinggryta med ris

POPULÄRT
Fransk kycklinggryta med ris
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Fransk kycklinggryta med ris

15 ingredienser

Lättlagad och festlig gryta med saftig kyckling i krämig sås som får smak av vitt vin, dijonsenap och dragon.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
  • 700 g kycklinglårfilé
  • 600 g svamp (valfria sorter)
  • 1 gul lök
  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong (tärning/fond+vatten)
  • 3 dl grädde
  • 1 kruka färsk dragon
  • smör
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 port ris

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär varje kycklinglår på häften.
  3. Skala och skiva gul lök, schalottenlök och vitlök.
  4. Skär svampen i grova bitar.
  5. Stek kycklingen i olja i en stor djup stekpanna, kycklingen ska få fin färg och bli "krispig" på ytan.
  6. Tillsätt svamp, lök, schalottenlök och vitlök. Låt alltihop steka tillsammans i ca 5-8 minuter tills svampen fått fin färg
  7. Häll på vitt vin och buljong. Hacka dragonen, både stjälkar och blad (spara gärna några blad till servering. Tillsätt dragonen i pannan och låt koka ihop 2-3 minuter.
  8. Avsluta med grädde och dijonsenap, låt koka ihop till önskad konsistens, den ska inte blir för tjock.
  9. Rör i en klick smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  10. Bjud kycklingpannan toppad med lite dragon tillsammans med riset.