Fransk kött- och grönsaksgryta

3 röster
8
Fransk kött- och grönsaksgryta
Foto: TV4

Fransk kött- och grönsaksgryta. En mustig gryta med en god kall sås. Koka ihop den resterande buljongen och spara den i frysen till soppa eller sås.

Visa mer
8

Du behöver

Fransk kött- och grönsaksgryta

  • 2 kg oxbringa

Till koket:

  • vatten
  • 2-3 tsk salt per liter vatten
  • 10 svartpepparkorn
  • 6 morötter, i skivor
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 liten kålrot, i bitar
  • 1 palsternacka, i skivor
  • 1-2 purjolökar, i skivor
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad

Sås:

  • 6 msk majonnäs, rågade
  • 2 msk tunn grädde
  • 2 ägg, hårdkokta, hackade
  • 2 msk kapris, sköljd
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • några droppar tabasco

Gör så här

  1. Fransk kött- och grönsaksgryta
    Rulla ihop oxbringan, Benen bör vara knäckta på några ställen. Bind om den med hushållssnöre och lägg den i en rymlig gryta. Slå på vatten och salt, koka upp och skumma väl.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småkoka tills köttet kan lossas från benen. Räkna med minst 2 timmar. Ta upp grönsakerna när de är lagom mjuka.
  3. Rör ut majonnäsen med grädden och tillsätt de övriga ingredienserna. Smaka av.
  4. Dela köttet i lagom portionsbitar och lägg upp det med de uppvärmda grönsakerna. Slå lite het buljong över och servera med den kalla såsen.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept