Fransk kåldolme med rotfrukter

Fransk kåldolme med rotfrukter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk kåldolme med rotfrukter

18 ingredienser

Till den här rätten kokas köttet först i court bouillon och får sedan vila tillsammans med gåslever och grönsaker över natten.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxlägg
  • 1 savoykål
  • 1 gul lök
  • 1 fläskkorv
  • 100 g gåslever
  • 2 msk gåsflott

Court bouillon:

  • 1 l vatten
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 1 kryddbukett
  • 6 vitpepparkorn
  • 1,25 dl vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • brysselkål, kokt
  • kålrot, kokt
  • morot, kokta
  • endive

Gör så här

  1. Dag 1: Court bouillon: Skala moroten och skiva den. Skala den halva löken och skär i mindre bitar. Häll vattnet i en kastrull och lägg i morotsskivor, lök, kryddbukett, pepparkorn, salt och vinäger. Koka oxläggen i vattnet utan lock tills nästan all vätska kokat in.
  2. Ta upp köttet och tärna det fint. Lägg tillbaka det i buljongen. Skala och hacka den hela löken och stek den mjuk. Hacka gåslevern. Lägg lök, gåslever, salt och peppar tillsammans med köttet och låt allt stå tills nästa dag.
  3. Dag 2: Strimla fläskkorven. Förväll savojkålbladen i lättsaltat vatten. Kyl dem omedelbart i iskallt vatten och låt dem rinna av. Lägg ihop bladen två och två och fördela fyllningen och korvstrimlorna på bladen. vik ihop till paket och stek i gåsflott. Servera rykande varma med kokta rotfrukter.