Fransk baguette
Fransk baguette
5 ingredienser
Vill du baka lika fina baguetter som bagaren gör? Kavla ut degen i fyra delar och rulla ihop varje del som en långsmal rulltårta och nyp ihop ändarna. Då blir ytan slät.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten, knappt ljummet
- 2 tsk salt
- 1 msk olivolja
- ca 14 dl vetemjöl special
Gör så här
- Rör ut jästen med vattnet, tillsätt salt och olja och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den länge, gärna 10-12 minuter för hand. Täck och jäs 30 minuter. Tryck ner degen i bunken och jäs ytterligare 30 minuter.
- Värm ugnen till 250°. Knåda igenom degen ordentligt på bakbordet. Dela den i fyra delar, rulla ut längder och lägg dem på en oljad plåt. Mjöla dem lätt på ovansidan. Skär några snitt i bröden med en vass kniv och jäs 20 minuter under duk.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de har fin färg. Spraya gärna in vatten då och då i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan duk, så behåller de den knapriga skorpan.