Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad

6 - 8
Fransk äppelpaj med aprikosmarmelad
Foto: Ewa-Marie Rundquist

Den här härliga äppelpajen blir bäst med lite syrliga, inte alltför mogna äpplen. Använder man sötare äpplen kan man dra ner på sockermängden. /Micael. Recept ur boken Min trädgård är en fest

8 september 2016
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 8 äpplen
  • 50 g smör
  • 1,5 dl ljus muscovadosocker
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 dl aprikosmarmelad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen så att hela formen är täckt. Nagga botten med en gaffel. Ställ den degklädda formen i frysen 15 minuter.
  3. Klä pajdegskanten med aluminiumfolie. Skala och kärna ur fyra av äpplena. Hacka dem i mindre bitar och koka dem mjuka tillsammans med smör och muscovadosocker. Mixa äppelhacket med en mixer och tillsätt ingefära och kardemumma. Fördela äppelmoset jämnt i botten på pajdegen.
  4. Skala och kärna ur de återstående fyra äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem omlott tätt på moset. Ställ in pajformen mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter.
  5. Smält marmeladen i en liten kastrull tillsammans med 1 msk vatten. Ta ut den färdiggräddade äppelkakan och pensla marmeladen över äpplena. Låt pajen svalna något och servera ljummen eller kalla med vaniljsås eller glass.
Kommentera receptet

Fler goda recept