Frallor med råg och vita bönor

0 röster
1 h
10 bullar
Frallor med råg och vita bönor
Foto: Eva Hildén

Receptet är ur boken Vår kokbok hälsa av Sara Begner, Norstedts.

var_kokbok_halsa_omslag

Nybakat bröd är både gott och riktigt matigt om man adderar lite bönor! I det här receptet är frallorna bakade med vita bönor vilket ger dem en riktigt saftig konsistens och extra protein.

1 h
10 bullar

Du behöver

  • 3 dl färdigkokta stora vita bönor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl (200 g)
  • 8 dl vetemjöl (480 g)

Gör så här

  1. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa dem med stavmixer till en slät puré.
  2. Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) och olja i en bunke eller köksmaskin.
  3. Tillsätt bönpuré, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen 7–10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin. Degen ska vara ganska lös.
  4. Jäs under bakduk ca 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 10 bitar. Forma till runda bullar och lägg i mjölade små ugnsformar eller stora bull- eller muffinsformar av papper.
  6. Jäs 30 minuter under bakduk.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Tips!
var_kokbok_halsa_omslag

Receptet är ur boken "Vår kokbok hälsa"

21 april 2020