Fougasse - Elisabeth och Johans recept

NYHET
Fougasse - Elisabeth och Johans recept
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth Johansson HSB
Johan SörbergElisabeth Johansson HSB

Fougasse - Elisabeth och Johans recept

0

7 steg att laga

8 ingredienser

2 h

Fougasse är ett franskt rustikt och dekorativt bröd med lite durumvete i degen. Smaksätt gärna brödet med örter. 

Ingredienser

portioner2 bröd
  • 20 g jäst
  • 300 g vatten
  • 500 g vetemjöl
  • 30 g durumvetemjöl
  • 50 g olivolja
  • 15 g salt
  • olivolja, till pensling
  • färsk rosmarin, finhackad

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om. Tillsätt mjöl, olja och salt. Arbeta ihop till en smidig deg i en degblandare ca 5 minuter. Låt vila 20-40 minuter.
  2. Dela degen i två bitar (eller gör ett stort bröd). Platta ut till två lika stora ovala platta bröd. Snitta ett lövmönster, ett snitt i mitten på längden och fem diagonala på var sida om mittensnittet.
  3. Lägg på bakpappersklädd plåt. Dra i bröden så att det blir stora hål där du skurit snitten så att brödet får formen av ett stort vackert löv.
  4. Pensla med olivolja och låt jäsa till dubbel storlek. Jäs ev i en ugn där du samtidigt som du ställer in brödet även ställer in en stekpanna längst ner med vatten som precis kokat. Det ger fukt och värme under jäsningen.
  5. Ta ut bröden. Värm ugnen till 250 grader.
  6. Stoppa in bröden mitt i ugnen, häll på 1-2 dl vatten i pannan och stäng luckan. Grädda ca 10-12 minuter.
  7. Ta ut, pensla med olja och strö över rosmarin.