Fössta tossdagen i mass

koket.se
Fössta tossdagen i mass
Foto: Tv4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Fössta tossdagen i mass

15 ingredienser

20 m

"Fössta tossdagen i mass" måste man fira med en marsipantårta! Den här gör du enkelt av en rulltårta och kommer snabbt bli en uppskattad tradition.

Se Klas Lindberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner rulltårta

Rulltårta

  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • ca 1 msk strösocker (till vändning)
  • 1,5 dl sylt (din favorit)

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde, lätt vispad

Montering

  • 400 g marsipan, kavlad 2–3 mm
  • florsocker

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa ägg och socker luftigt.
  3. Blanda vetemjöl med bakpulver.
  4. Sikta ner mjölet i äggvispet och vänd ihop försiktigt.
  5. Bred ut smeten på bakplåtspapper och grädde i ca 2 minuter.
  6. Strö sockret över bottnen.
  7. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp på en plåt.
  8. Bred ut sylten och rulla ihop bottnen till en tight rulltårta.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med vanilj.
  2. Rör samman äggula, socker och maizena.
  3. Häll mjölken över äggvispet och rör samman.
  4. Koka upp mjölken och låt bubbla i 5 sekunder. Sila sedan ner i en bunke.
  5. Vispa ner smöret och kyl krämen (gärna med en plast på ytan så den inte torkar).
  6. Mixa snabbt den kalla vaniljkrämen med en stavmixer, så den blir slät. Mixa inte så den tappar tjockleken.
  7. Vänd ner vispgrädden i vaniljkrämen och vänd samman till en slät kräm (den här krämen håller konsistensen någon dag och är kanske den godaste som finns).

Montering

  1. Skär rulltårtan i 2 cm skivor.
  2. Spritsa krämen ovanpå rulltårtan och täck med 2–3 mm tjockt kavlad marsipan.
  3. Skär runt kanten på kakorna, så de blir släta.
  4. Pudra med florsocker.