Köttfärslimpa med bacon, västerbottenost och champinjoner

Köttfärslimpa med bacon, västerbottenost och champinjoner
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Köttfärslimpa med bacon, västerbottenost och champinjoner

24 ingredienser

Barndomsminnen, mammas smaskiga köttfärslimpa som har allt. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips

Adobe Reserva Cabernet Sauvignon 2008, Artikelnummer 6853 - 79 kr (Ekologiskt)
Smaken är välbalanserad med druvtypisk doft av svarta vinbär och mörk choklad. Ett elegant och smakrikt vin som passar utmärkt till rätter såsom köttfärslimpan

Chãteau Coucheroy 2007, Artikelnummer 4136 - 119 kr
Vinet har en elegant smak av passionsfrukt, citrus och gröna äpplen. I eftersmaken framträder diskreta, men påtagliga, fattoner av nötter och vanilj. Mycket bra matvin, vinet passar perfekt att dricka nu men går att spara något år om bra lagringsmöjligheter finns.

Hardys Nottage Hill Cabernet Shiraz, Artikelnummer 73371 - 209 kr (Freshcase)
Detta smakrika och kryddiga vin med den solmogna frukten från Australien, presenteras i en ny trendig förpackning. Vinet fungerar vid många tillfällen, både till hösten långkok och till sommarens grillfest.

Ingredienser

portioner
  • 500 g blandfärs
  • 200 g bacon, i tärningar (stekta)
  • 3 potatisar, kokta (mosade)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar, från kvarnen
  • 3 kvisttomater (skurna i skivor)
  • 150 g Västerbottensost
  • 200 g champinjon (kvartar)
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 300 g haricots verts
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk gräslök
  • 0,8 kg fast potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärslimpan i en skål. Rör inte för mycket då blir färsen trådig.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen, tryck till tomaterna ovanpå färsen.
  5. Baka köttfärslimpan i 45 - 60 minuter (går snabbare i varmluftsugn). Hyvla västerbotten ovanpå limpan. Baka vidare.
  6. Stek svamparna i smör in kastrull utan att de tar färg, strö på löken och stek vidare, strö över mjölet och pudra över kalvbuljongtärningen, häll i grädde och creme fraichen, koka upp och smaka av.
  7. Servera med nykokta haricots verts i vinaigrette.