Fondue på granbarksost

Foto: Tv4
Fondue på granbarksost
5 ingredienser
30 m
Fondue på granbarksost med färskt bröd, selleri och blomkålsbuketter är en spännande förrätt att servera till helgen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 450 g granbarksost (gärna ekologisk)
- 1 klyfta vitlök (ekologisk)
- ev 1 msk calvados (eller Kirsch)
- 200 g rotsaker, i stavar (t.ex. stjälkselleri och blomkålsbuketter)
- 200 g levainbröd, lätt rostat
Gör så här
- Sätt ugnen på 200–225 grader.
- Använd en tunn ring av granbark som form när osten värms i ugnen och på bordet.
- Skär några kryss i ostens lock och tryck ner en vitlöksklyfta i ett av kryssen.
- Häll någon matsked calvados över ostens topp.
- Baka osten i ugnen i cirka 15–20 minuter, eller tills osten får en konsistens som liknar fondue.
- Medan osten står i ugnen så skär du rotsaker (blomkålsbuketter och stjälkselleri) i ca 10 mm tjocka och ca 7 cm långa stavar.
- Rosta skivad Levain och skär i 10–15 mm tjocka stavar som är ca 7 cm långa. Det går bra att dela en rostad brödskiva på mitten och sedan skära 10–15 mm breda skivor.
- Doppa tillbehören i osten.
- Om du vill att osten ska hålla sig flytande längre så kan du ställa osten över ett värmeljus på bordet.