Fondue på granbarksost

Fondue på granbarksost
Foto: Tv4

Fondue på granbarksost

5 ingredienser

30 m

Fondue på granbarksost med färskt bröd, selleri och blomkålsbuketter är en spännande förrätt att servera till helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 450 g granbarksost (gärna ekologisk)
  • 1 klyfta vitlök (ekologisk)
  • ev 1 msk calvados (eller Kirsch)
  • 200 g rotsaker, i stavar (t.ex. stjälkselleri och blomkålsbuketter)
  • 200 g levainbröd, lätt rostat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200–225 grader.
  2. Använd en tunn ring av granbark som form när osten värms i ugnen och på bordet.
  3. Skär några kryss i ostens lock och tryck ner en vitlöksklyfta i ett av kryssen.
  4. Häll någon matsked calvados över ostens topp.
  5. Baka osten i ugnen i cirka 15–20 minuter, eller tills osten får en konsistens som liknar fondue.
  6. Medan osten står i ugnen så skär du rotsaker (blomkålsbuketter och stjälkselleri) i ca 10 mm tjocka och ca 7 cm långa stavar.
  7. Rosta skivad Levain och skär i 10–15 mm tjocka stavar som är ca 7 cm långa. Det går bra att dela en rostad brödskiva på mitten och sedan skära 10–15 mm breda skivor.
  8. Doppa tillbehören i osten.
  9. Om du vill att osten ska hålla sig flytande längre så kan du ställa osten över ett värmeljus på bordet.