Focaccia med mortadella, grillad paprika och taleggio
Focaccia med mortadella, grillad paprika och taleggio
10 ingredienser
Maffig macka på hembakat focacciabröd. Foccacia är ett bröd med få ingredienser, krispig yta och ett härligt fluffigt inre. Det nybakade brödet blir sedan till en italiensk macka med mortadella, krämig taleggioost och grillade paprikor.
Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser
Foccacia
- 600 g Manitoba cream mjöl, vetemjöl (eller vetemjöl special)
- 500 g vatten, kallt
- 18 g salt
- 5 g jäst (färsk)
- 3 msk olivolja
- flingsalt
Fyllning
- 200 g mortadella
- 200 g taleggioost
- 1 burk grillad paprika, avrunna
- 0,5 krispsallad
Gör så här
Foccacia
- Blanda jäst och vatten i en bunke. Tillsätt mjölet och knåda i maskin ca 15 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.
- Bred ut degen i en ugnssäker form, ta samma form som den ska gräddas i (t ex en lasagneform). Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
- Ringla över olivoljan. Gör små gropar i degen med fingrarna så att oljan fördelas någorlunda jämnt i fördjupningarna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
- Sätt ugnen på 240 grader. Strö flingsalt över foccacian.
- Grädda 10 minuter, sänk därefter ugnsvärmen till 180 grader och grädda ytterligare 8-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Macka
- Skär taleggio i skivor. Strimla paprikan.
- Skär och dela brödet. Fyll med krispsallad, mortadella, grillad paprika och taleggio.