Focaccia med oliver och örtvitlöksklyftor

7 röster
2 h
Focaccia med oliver och örtvitlöksklyftor
Foto: Angelica Söderberg

Focaccia är det perfekta brödet när du ska bjuda till fest, ha grillfest eller laga en buffé. I det här receptet är det smaksatt med oliver och örtiga vitlöksklyftor.

2 h

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olja, till utbakning
  • flingsalt, till utbakning

Topping

  • 1 förp svarta kalamata oliver
  • 1 förp vitlöksklyftor i örtolja
  • 1 burk kronärtskockor i olja
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk rosmarin

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite vatten i en bunke. Tillför resten av vattnet, olja, honung och salt. Tillsätt lite mjöl i taget till en deg och knåda i ca 5 minuter. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Baka ut degen på ett mjölat bakbord. Dela i mindre delar beroende på hur stora foccaciabröd som önskas. Platta ut till de är 1-2 cm tjocka. Lägg ut på plåtar och låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
  4. Tryck i oliver, soltorkade tomater, inlagda vitlökar och kronärtskockor i degen. Strö över flingsalt och ringla över lite olja. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de blivit gyllene. Ta ut och toppa med rosmarin.
3 april 2018