Florentiner med mandelkräm och pistage

92 röster
60 m
15-20 st
Florentiner med mandelkräm och pistage
Foto: Mikael Göransson

Ljuvliga mördegskakor med mandelkräm, kristyr och pistagenötter.

Visa mer
60 m
15-20 st

Du behöver

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 200 g smör
  • 1 äggula

Mandelkräm

  • 200 g sötmandel, skållade
  • 3 bittermandar
  • 150 g smör
  • 4 ägg +äggvitan från ägget till mördegen
  • 4 msk vetemjöl
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • några droppar grön karamellfärg

Kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Garnering

  • pistagnötter

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen snabbt i en matberedare eller för hand till en deg. Plasta in och låt vila svalt i minst 30 minuter.
  2. Mixa alla ingredienserna till mandelkrämen.
  3. Tryck ut mördegen på en ugnsplåt.
  4. Bred ut mandelkrämen på mördegen och baka i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter. Den ska bli lätt brun på ytan. Låt svalna.
  5. Gör kristyren och bred ut ett tunt lager över kakan, strössla på hackad pistage och skär upp i ca 4x4 cm rutor.
14 december 2017

Fler goda recept