Florentiner med mandelkräm och pistage

Florentiner med mandelkräm och pistage
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Florentiner med mandelkräm och pistage

16 ingredienser

60 m

Ljuvliga mördegskakor med mandelkräm, kristyr och pistagenötter.

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 200 g smör
  • 1 äggula

Mandelkräm

  • 200 g sötmandel, skållade
  • 3 bittermandel
  • 150 g smör
  • 4 ägg, + äggvitan från ägget (till mördegen)
  • 4 msk vetemjöl
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 droppar grön hushållsfärg

kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk citron, färskpressad

Garnering

  • pistagenötter

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen snabbt i en matberedare eller för hand till en deg. Plasta in och låt vila svalt i minst 30 minuter.
  2. Mixa alla ingredienserna till mandelkrämen.
  3. Tryck ut mördegen på en ugnsplåt.
  4. Bred ut mandelkrämen på mördegen och baka i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter. Den
  5. ska bli lätt brun på ytan. Låt svalna.
  6. Gör kristyren och bred ut ett tunt lager över kakan, strössla på hackad pistage och skär upp i ca 4x4 cm rutor.