Flatbread med svartkål och cheddar

Flatbread med svartkål och cheddar
Foto: Frida Edlund

Flatbread med svartkål och cheddar

1

7 steg att laga

13 ingredienser

40 m

Hembakade flatbread är både enkelt och gott att göra själv. Dessutom är de perfekta att servera med en härligt vällagrad ost på buffén eller som snacks.

Vinter_hos_wood_bokomslag

Receptet är ur boken Vinter hos Wood av Sofia Wood, Norstedts.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 5 dl vetemjöl (+ till utbakning)
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 3 dl gräddfil
  • 4 msk olivolja

Topping

  • 3 schalottenlökar, skivade
  • 200 g svartkål, repad och riven i ca 3 cm stora bitar
  • 150 g cheddarost, smulad (vällagrad)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja (att steka i)
  • 1 citron, zesten

Gör så här

  1. Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål.
  2. Rör sedan ned gräddfil och olja. Knåda ett par minuter till en kladdig deg, ungefär som en sconesdeg. Täck skålen med plastfolie och låt vila i 20 minuter i rumstemperatur.
  3. Gör under tiden toppingen. Fräs lök i en panna med olivolja tills den är genomskinlig och mjuk.
  4. Rör ned svartkål och stek i 5 minuter på medelvärme tills kålen är mörkt klargrön och både lite mjuk och krispig. Smaka av med salt och peppar.
  5. Mjöla ett bakbord generöst med mjöl. Dela degen i fyra bitar. Ta en bit, rulla den i lite mjöl och lägg på bakbordet. Kavla ut till en tunn platta i samma storlek som botten på din stekpanna.
  6. Grädda degen i torr, het panna tills brödet har fått fin färg och mörka fläckar, 4–5 minuter per sida. Gör likadant med resten av degen.
  7. Smula cheddarost över de varma bröden och toppa med svartkåls¬blandningen. Riv över citronzest precis före servering.
TIPS!
Vinter_hos_wood_bokomslag

Receptet är ur boken "Vinter hos Wood"

läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer