Flatbread med svartkål och cheddar

Foto: Frida Edlund
Flatbread med svartkål och cheddar
13 ingredienser
40 m
Hembakade flatbread är både enkelt och gott att göra själv. Dessutom är de perfekta att servera med en härligt vällagrad ost på buffén eller som snacks.
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl (+ till utbakning)
- 0,75 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk strösocker
- 3 dl gräddfil
- 4 msk olivolja
Topping
- 3 schalottenlökar, skivade
- 200 g svartkål, repad och riven i ca 3 cm stora bitar
- 150 g cheddarost, smulad (vällagrad)
- salt
- svartpeppar, nymalen
- olivolja (att steka i)
- 1 citron, zesten
Gör så här
- Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och socker i en stor skål.
- Rör sedan ned gräddfil och olja. Knåda ett par minuter till en kladdig deg, ungefär som en sconesdeg. Täck skålen med plastfolie och låt vila i 20 minuter i rumstemperatur.
- Gör under tiden toppingen. Fräs lök i en panna med olivolja tills den är genomskinlig och mjuk.
- Rör ned svartkål och stek i 5 minuter på medelvärme tills kålen är mörkt klargrön och både lite mjuk och krispig. Smaka av med salt och peppar.
- Mjöla ett bakbord generöst med mjöl. Dela degen i fyra bitar. Ta en bit, rulla den i lite mjöl och lägg på bakbordet. Kavla ut till en tunn platta i samma storlek som botten på din stekpanna.
- Grädda degen i torr, het panna tills brödet har fått fin färg och mörka fläckar, 4–5 minuter per sida. Gör likadant med resten av degen.
- Smula cheddarost över de varma bröden och toppa med svartkåls¬blandningen. Riv över citronzest precis före servering.