Fläskkotletter i krämig löksås

NYHET
Fläskkotletter i krämig löksås
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Fläskkotletter i krämig löksås

18 ingredienser

40 min

Svensk comfort food när den är som bäst - stekt fläskkotlett i en krämig löksås serverad med svartvinbärsgelé och mosad potatis. En rejäl söndagsmiddag som gör hela sällskapet mätta och belåtna.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor fläskkotlett, med ben
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Krämig löksås

  • 3 gula lökar (stora)
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • salt

Till servering

  • mjölig potatis, nykokt
  • färsk bladpersilja, hackad
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Krydda kotletterna med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja och smör. När smöret brynts, tillsätt kotletterna och ge dem ordentligt med yta på varje sida. När du är nöjd med stekytan, lyft upp kotletterna och lägg över på en tallrik.

Krämig löksås

  1. Skala och skiva löken. Bryn löken ordentligt runtom i samma stekpanna som du stekte fläskkotletterna. Krydda med salt och socker.
  2. Pudra i mjölet och blanda väl innan du slår i vinet. Låt vinet dunsta tills bara en tjock glaze återstår i botten av pannan innan du tillsätter grädde och vatten. Koka upp såsen och låt koka 1–2 minuter på medelvärme.
  3. Tillsätt vinäger, soja och gelé och smaka av. Lägg tillbaka kotletterna i såsen och låt de sjuda klart i såsen.
  4. Servera såsen tillsammans med fläskkotletterna, potatis och svartvinbärsgelé.