Fläskkotlett black and white

14 röster
1 h
4
Fläskkotlett black ´n´white
Foto: Tv4

Tom Sjöstedt livar upp klassikern fläskfilé black and white. Här som fläskkotlett serverad med ett fluffigt bea-smör och en steksky med färsk tryffel. Lyxigt och fantastiskt gott!

1 h
4
4 portioner

Du behöver

Fläskkotlett med steksky

  • 4 skiva fläskkotlett
  • smör, till stekning
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 2 klyfta vitlök, krossade
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 10 g tryffel, färskriven
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Bearnaisesmör

  • 1 dl vinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 10 pepparkorn
  • 1 kruka dragon
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl persilja
  • 2 krm cayennepeppar

Rostad potatis

  • 600 g potatis
  • olivolja

Tomatsallad

  • 2 plommontomater
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • vinäger
  • olivolja
  • 1 ask krasse

Gör så här

  1. Fläskkotlett med steksky
    Salta och peppra köttet.
  2. Bryn köttet med olja och sedan med smör. Tillsätt timjan och vitlök. Ös köttet under stekningen.
  3. Lägg över köttet på ett fat när det är klart.
  4. Häll rödvin och fond i pannan. Låt koka ihop försiktigt. Slå även på köttsaften som släppt från köttet ner i såsen. Sila över i en kastrull och riv i tryffel vid servering.
  5. Bearnaisesmör
    Koka ihop vinäger, lök, peppar och stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka tills 2 msk återstår. Sila över vätskan i smöret.
  6. Hacka dragonbladen och persiljebladen. Blanda ner i smöret tillsammans med cayennepeppar. Smaka av med salt.
  7. Vispa ordentligt så det blir fluffigt.
  8. Rostad potatis
    Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Dela potatisarna om de är stora. Blanda med salt och olivolja. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  10. Tomatsallad
    Skär tomaten i grova tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Blanda tomat och lök med salt, vinäger, olivolja och svartpeppar. Blanda upp med krasse innan servering.
  11. Servering
    Servera kotletterna med stekskyn, bea-smöret, rostad potatis och tomatsallad.
  12. Glöm inte att matsortera rester från lök och krasse för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga fläskkotlett black and white. /Köket-redaktionen
29 februari 2020