Fläskkotlett black and white

POPULÄRT
koket.se
Fläskkotlett black ´n´white
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Fläskkotlett black and white

25 ingredienser

1 h

Tom Sjöstedt livar upp klassikern fläskfilé black and white. Här som fläskkotlett serverad med ett fluffigt bea-smör och en steksky med färsk tryffel. Lyxigt och fantastiskt gott!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fläskkotlett med steksky

  • 4 skivor fläskkotlett
  • smör, till stekning
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 10 g tryffel, färskriven
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Bearnaisesmör

  • 1 dl vinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 10 pepparkorn
  • 1 kruka dragon
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl persilja
  • 2 krm cayennepeppar

Rostad potatis

  • 600 g potatis
  • olivolja

Tomatsallad

  • 2 plommontomater
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • vinäger
  • olivolja
  • 1 ask krasse

Gör så här

Fläskkotlett med steksky

  1. Salta och peppra köttet.
  2. Bryn köttet med olja och sedan med smör. Tillsätt timjan och vitlök. Ös köttet under stekningen.
  3. Lägg över köttet på ett fat när det är klart.
  4. Häll rödvin och fond i pannan. Låt koka ihop försiktigt. Slå även på köttsaften som släppt från köttet ner i såsen. Sila över i en kastrull och riv i tryffel vid servering.

Bearnaisesmör

  1. Koka ihop vinäger, lök, peppar och stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka tills 2 msk återstår. Sila över vätskan i smöret.
  2. Hacka dragonbladen och persiljebladen. Blanda ner i smöret tillsammans med cayennepeppar. Smaka av med salt.
  3. Vispa ordentligt så det blir fluffigt.

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela potatisarna om de är stora. Blanda med salt och olivolja. Rosta i ugnen ca 30 minuter.

Tomatsallad

  1. Skär tomaten i grova tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Blanda tomat och lök med salt, vinäger, olivolja och svartpeppar. Blanda upp med krasse innan servering.

Servering

  1. Servera kotletterna med stekskyn, bea-smöret, rostad potatis och tomatsallad.

Glöm inte att matsortera rester från lök och krasse för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga fläskkotlett black and white. /Köket-redaktionen