Fläskfylld ravioli med gräddig sås

Fläskfylld ravioli med gräddig sås
Foto: Dante Zia
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Fläskfylld ravioli med gräddig sås

14 ingredienser

60 m

Ravioli fylld med fläskkarré, lök, selleri, vitt vin, mortadella, salami och skinka. Serveras med en krämig sås.

Ingen jul utan pasta! Sa min farfar en gång. Och vem är jag att ifrågasätta farfar? /Dante

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2 ägg
  • 200 g durummjöl

Fyllning

  • 200 g fläskkarré
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 stjälk stjälkselleri
  • 2 dl vitt vin
  • 50 g mortadella
  • 50 g neutral salami
  • 50 g parmaskinka

Sås

  • 3 dl vispgrädde
  • 40 g parmesanost, riven
  • 1 tsk muskot
  • salt
  • peppar

Gör så här

Pasta

  1. Gör ett vulkanberg av mjölet. Placera äggen i vulkankratern. Blanda ihop äggen med mjölet. I början kommer degen upplevas som väldigt torr, men efterhand som degen knådas går det lättare. Degen behöver ofta regleras med lite vatten eller mjöl, då äggens storlek varierar.
  2. Det är viktigt att degen knådas i 10-15 minuter, annars bildas det inte tillräckligt med glutentrådar och degen får då inte den elasticitet som krävs för att kavla ut degen. När degen är klar ska den vara kompakt och inte för fuktig. Lägg i plastpåse eller linda in i plastfolie. Låt vila 15 minuter.

Fyllning

  1. Dela fläskkarrén i mindre grytbitar. Stek i smör på hög medelhög värme tills den fått färg på båda sidorna.
  2. hacka lök och selleri och stek tillsammans med fläskkarrén på medelhög värme i 2 minuter. Tillsätt det vita vinet. Låt vinet koka in och köttet bli rejält genomstekt. Detta tar ca 15 minuter. Salta lätt.
  3. Dela mortadellan, salamin och parmaskinkan i mindre bitar.
  4. Lägg karrébitarna i matberedare med mortadellan, salamin och parmaskinkan. Mixa tills det blir en kompott det går att rulla små bollar av. Om kompotten är för torr tillsätts lite av stekskyn från stekpannan.

Gräddsås

  1. Värm grädde i en kastrull. Tillsätt parmesanost och muskotnöt. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Är såsen för tjock kan lite vatten tillsättas.

Servering

  1. Kavla ut degen med hjälp av pastamaskin. Kavla den så tunt som möjligt. Stansa ut cirklar (antingen med stans eller med ett glas). Placera lite av fyllningen i mitten av den utstansade pastadegen. Blötlägg kanterna, vik över och tryck till ordentligt - antingen med fingrarna eller med en gaffel.
  2. Koka pastan i ordentligt saltat vatten (ca 10 g per liter vatten) tills de är al dente, ca 5-6 minuter.
  3. Vänd ner i gräddsåsen. Servera i djup tallrik. Garnera med persilja eller rosmarin. Smaklig spis!