Fläskfilé på sparrisbädd med gorgonzolasås

Fläskfilé på sparrisbädd med gorgonzolasås
Foto: Köket.se

Fläskfilé på sparrisbädd med gorgonzolasås

21 ingredienser

40 min

En festlig rätt där fläskfién serveras på en bädd av sallad och sparris, toppad med gorgonzolaost, vårlök och rödbetsklyftor. Servera med en mild och krämig gorgonzolasås.

läs mer
Elon Inbyggnadsugn Husqvarna

Elons inbyggnadsugn från Husqvarna

En multifunktionell SteamBake-ugn med varmluft och ånga som ger en krispig yta och saftig insida.

Läs mer

läs mer
Elon sponsoremblem vit bakgrund

Stolt huvudsponsor

Elon är stolt huvudsponsor av Sveriges Mästerkock 2022.

Ingredienser

portioner
  • 550 g fläskfilé
  • 1 knippe färsk timjan
  • 65 g salladsmix (1 påse)
  • 250 g grön sparris
  • 8 rödbetor, små
  • 2 salladslökar

Krämig gorgonzolasås

  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 schalottenlök
  • 100 g gorgonzolaost
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 krm svartpeppar
  • salt

Marinad till fläskfilé

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Putsa fläskfilén, lägg den i marinaden, minst en timme innan.
  2. Skala och klyfta rödbetorna.
  3. Stek fläskfilén i en upphettad stekpanna för att få en fin yta. Lägg över fläskfilén i en ugnsfast form tillsammans med rödbetorna och några timjankvistar. Köttet blir allra saftigast om du tillagar det på låg temperatur i ugnen. 125 grader i vanlig ugn och 100 grader i varmluftsugn. Låt gå tills köttet har en innertemperatur på 65-68 grader.
  4. Ta ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie cirka 10 minuter. Då går köttet klart och behåller köttet sin saftighet.
  5. Bryt av den träiga delen av sparrisen. Sjud sedan sparrisen i saltat vatten i cirka 5-8 minuter.
  6. Gorgonzolasås
    Hacka och fräs schalottenlöken mjuk (utan att den får färg) i en klick smör. Häll i grädde, crème fraîche och dijonsenap.
  7. Smula ner osten och låten såsen puttra i 5-7 minuter (spara lite ost som dekoration vid upplägget). Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp allt på ett stort fat eller en skärbräda och strö lite god gorgonzolaost över sallad och sparris.
TIPS!
läs mer
Torskrygg med räkor i ljuvlig vitvinsås

Torskrygg med räkor i ljuvlig vitvinssås

Underbar fiskrätt som passar lika bra till vardags  som till fest.

Läs mer

läs mer
Elon Mozzarellafyllda kycklingfiléer i ugn

Mozzarellafyllda kycklingfiléer i ugn

En riktigt enkel och god rätt med mozzarella, kyckling och körsbärstomater.

Läs mer