Fläskfilé med ädel sås

Fläskfilé med ädel sås
Foto: TV4

En festrätt som är enkel att göra. Servera gärna med tomater som du delat i två och bakat i ugnen med lite salt timjan på.

26 januari 2009
6

Du behöver

  • ca 1 kg fläskfilé
  • paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Sås:

  • 1 st gul lök, liten
  • ca 150 g gorgonzola eller gräddädelost
  • 2 tsk fransk senap, ljus
  • 75 g smör
  • 1 msk crème fraîche

Tillbehör:

  • 6 portioner potatismos
  • 2 st äggulor
  • 3 st tomater, stora
  • salt
  • timjan
  • Ugn: 275°

Gör så här

  1. Gör i ordning potatismoset på vanligt sätt. Rör ned äggulorna i det färdiga moset.
  2. Putsa filén fri från hinnor och dela den i sex portionsbitar. Ställ dem på högkant och platta till dem. Bind eventuellt ett hushållssnöre runt varje filé. Låt köttet ligga i rumstemperatur en stund före stekningen så blir ytan finare.
  3. Sätt ugnen på 275°. Spritsa moset runt kanten på ett ugnsfat. Gratinera 5–10 minuter i ugnen tills topparna fått färg. Krydda köttet och stek det i en panna med matfett. Lägg det sedan på ugnsfatet.
  4. Lägg lök, smulad ost och smörklickar i en kastrull och smält på svag värme under omrörning. Rör ner senap efter smak och runda av med crème fraiche. Slå såsen över köttet och servera.
Kommentera receptet

Fler goda recept