Flash in the pan: lammrostbiff och jordärtskockspuré

6 röster
1 h 30 m
4

Rustik och lyxig huvudrätt på lammostbiff med jordärtskockspuré, tryffelsmör och haricot verts. Ett festligt recept och maträtt som passar för helgens bjudning!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

Lammrostbiff:

  • 800 g lammrostbiff

Tryffelsmör:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 g smör
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk tryffelolja
  • salt
  • peppar

Jordärtskockspuré:

  • 800 g potatis
  • 400 g jordärtskocka
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Lammrostbiff
    Putsa köttet, krydda och bryn köttet runt om. Stek i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 58 grader, cirka 20 minuter.
  2. Låt sen köttet vila i 5 min.
  3. Tryffelsmör
    Skär vitlöken i tunna skivor och fräs i en kastrull på medelstark värme med 100 g smör tills det blir gyllenbrunt, 5-6 minuter.
  4. Ta upp vitlöken och låt den rinna av på ett hushållspapper och ställ kastrullen med smöret i ett kallt vattenbad.
  5. Vispa sedan 100 gram rumstempererat smör med en elvisp till ett vitt skum.
  6. Hacka vitlöken och lägg den i det vispade smöret tillsammans med tryffeloljan.
  7. När smöret i vattenbadet har börjat stelna, efter 10-15 minuter, blandas det med tryffelsmöret.
  8. Salta och peppra efter smak och häll ner i en form och förvara i kylskåpet cirka 1 timma, tills det blivit hårt.
  9. Jordärtskockspuré
    Skala potatisarna och kockorna och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i 2 olika kastruller, cirka 25 minuter.
  10. Häll sedan av vattnet och mosa potatisarna och kockorna var för sig innan de blandas ihop.
  11. Lägg i smöret, värm mjölken och grädden i kastrull. Vispa sen ihop allt med en elvisp tillsammans till en slät puré.
  12. Smaka av med salt och peppar.
16 oktober 2018

Laddar fler recept