Flash in the pan: lammrostbiff och jordärtskockspuré

Flash in the pan lammrostbiff och jordärtskockspuré_
Foto: Tv4

Flash in the pan: lammrostbiff och jordärtskockspuré

7

14 ingredienser

1 h 30 m

Rustik och lyxig huvudrätt på lammostbiff med jordärtskockspuré, tryffelsmör och haricot verts. Ett festligt recept och maträtt som passar för helgens bjudning!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Lammrostbiff:

  • 800 g lammrostbiff

Tryffelsmör:

  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk tryffelolja
  • salt
  • peppar

Jordärtskockspuré:

  • 800 g potatis
  • 400 g jordärtskocka
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Lammrostbiff
    Putsa köttet, krydda och bryn köttet runt om. Stek i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 58 grader, cirka 20 minuter.
  2. Låt sen köttet vila i 5 min.
  3. Tryffelsmör
    Skär vitlöken i tunna skivor och fräs i en kastrull på medelstark värme med 100 g smör tills det blir gyllenbrunt, 5-6 minuter.
  4. Ta upp vitlöken och låt den rinna av på ett hushållspapper och ställ kastrullen med smöret i ett kallt vattenbad.
  5. Vispa sedan 100 gram rumstempererat smör med en elvisp till ett vitt skum.
  6. Hacka vitlöken och lägg den i det vispade smöret tillsammans med tryffeloljan.
  7. När smöret i vattenbadet har börjat stelna, efter 10-15 minuter, blandas det med tryffelsmöret.
  8. Salta och peppra efter smak och häll ner i en form och förvara i kylskåpet cirka 1 timma, tills det blivit hårt.
  9. Jordärtskockspuré
    Skala potatisarna och kockorna och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i 2 olika kastruller, cirka 25 minuter.
  10. Häll sedan av vattnet och mosa potatisarna och kockorna var för sig innan de blandas ihop.
  11. Lägg i smöret, värm mjölken och grädden i kastrull. Vispa sen ihop allt med en elvisp tillsammans till en slät puré.
  12. Smaka av med salt och peppar.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer