Flankstek med potatispuck och rostade minimorötter

Flankstek med potatispuck och rostade minimorötter
Foto: TV4

Flankstek med potatispuck och rostade minimorötter

22 ingredienser

45 m

Flankstek serverad med potatispuckar gratinerade med västerbottensost, en gräddig sås och rostade morötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500-600 g flankstek
  • smör, till stekning
  • 0,5 chilifrukt, hackad
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2-3 schalottenlökar
  • ca 125 g bacon
  • 1 dl rött vin
  • ca 2 msk kalvfond
  • ca 250 g soltorkade tomater [1 burk]
  • 5 dl grädde
  • salt
  • peppar

potatis

  • 10 potatisar, kokta
  • ca 400 g smördeg [1 förp]
  • salt
  • peppar
  • 500 g Västerbottensost

Tillbehör

  • ca 200 g mini morötter
  • salt
  • peppar
  • ev honung

Gör så här

Flankstek

  1. Stek köttet med smör och chili i en het panna tills det fått färg, ca 5 minuter. Värm i ugnen på 200 grader tills köttet fått en innertemperatur på 60 grader, ca 20 minuter.

Sås

  1. Skala och hacka lök, tärna bacon. Stek lök och bacon, tillsätt rödvin, fond och soltorkade tomater. Mixa i mixer tillsammans med grädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Potatispuckar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pressa den kokta potatisen i smördegen. Salta, peppra och strö över västerbottenost. Rulla ihop smördegen till en avlång rulle och skär som kanelbullar. Lägg "bullarna" i formar och strö över västerbottenost. In i ugnen tills osten smällt och fått färg.

Morötter

  1. Skala morötterna och krydda med salt och peppar och eventuellt honung. Sätt in i ugnen i när ca 15 minuter återstår av köttet.
  2. Skär upp köttet i skivor och servera tillsammans med potatispuckarna , såsen och morötterna.