Flankstek med örtslungad potatis och pepparsås

Flankstek med örtslungad potatis och pepparsås
Foto: Tv4

Flankstek med örtslungad potatis och pepparsås

Av: Marlon - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 m

Festligt recept på flankstek som serveras med örtslungad potatis och pepparsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg flankstek
  • 1 kg små finpotatis
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

Pepparsås:

  • 3 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk grönpeppar, hela korn
  • 0,5 tsk rosépeppar, hela korn
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 0,5 dl whisky
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 0,5 msk soja
  • 5 dl grädde

Gör så här

Kött

  1. Bryn köttet runtom för att kapsla in saften, cirka 4 minuter på varje sida, grädda sedan mitt i ugnen 8–10 minuter på 150° (varmluft).
  2. Låt köttet vila i 3–4 minuter på träskärbräda och skär det sedan tvärs över fibrerna. Köttet bör serveras rosa (medium).

Örtslungad finpotatis

  1. Förkoka potatisen till den är ca. 80% färdig, cirka 15 min. Dela potatisarna på mitten och bryn sedan i en panna med smör i 5 min. Krydda med svartpeppar, flingsalt och färsk timjan.

Pepparsås

  1. Finhacka löken och bryn i kastrull med smör och peppar, ca. 2 min. Tillsätt vatten, oxfond, grädde och soja.
  2. Tillsätt sedan whiskyn och smaka av med salt och peppar efter smak och ev. lite oxfond. Låt puttra ca. 10 min. Sila sedan såsen.
  3. Serveras med en sallad på mache och mangoldskott, strö över flingsalt och ringla en fin olivolja över.