Flankstek med örtslungad potatis och pepparsås

44 röster
30 m
4

Festligt recept på flankstek som serveras med örtslungad potatis och pepparsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.​

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg flankstek
  • 1 kg små finpotatis
  • Färsk timjan
  • Salt
  • Peppar

Pepparsås:

  • 3 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk grönpeppar, hela korn
  • 0,5 tsk rosépeppar, hela korn
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 0,5 dl whisky
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 0,5 msk soja
  • 5 dl grädde

Gör så här

  1. Kött
    Bryn köttet runtom för att kapsla in saften, cirka 4 minuter på varje sida, grädda sedan mitt i ugnen 8–10 minuter på 150° (varmluft).
  2. Låt köttet vila i 3–4 minuter på träskärbräda och skär det sedan tvärs över fibrerna. Köttet bör serveras rosa (medium).
  3. Örtslungad finpotatis
    Förkoka potatisen till den är ca. 80% färdig, cirka 15 min. Dela potatisarna på mitten och bryn sedan i en panna med smör i 5 min. Krydda med svartpeppar, flingsalt och färsk timjan.
  4. Pepparsås
    Finhacka löken och bryn i kastrull med smör och peppar, ca. 2 min. Tillsätt vatten, oxfond, grädde och soja.
  5. Tillsätt sedan whiskyn och smaka av med salt och peppar efter smak och ev. lite oxfond. Låt puttra ca. 10 min. Sila sedan såsen.
  6. Serveras med en sallad på mache och mangoldskott, strö över flingsalt och ringla en fin olivolja över.
11 oktober 2018

Laddar fler recept