Flankstek med krossad potatis och tryffelmajonnäs

POPULÄRT
koket.se
Flankstek med krossad potatis och tryffelmajonnäs
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Flankstek med krossad potatis och tryffelmajonnäs

20 ingredienser

50 min

Flankstek med krossrostad potatis serverad med en citronig tryffelmajonnäs. Lyxigt, enkelt och otroligt gott!

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g flankstek
  • 1 vitlök, krossad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Krossad potatis

  • 12 delikatesspotatisar
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk färsk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Tryffelmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 krm vit tryffelolja
  • ca 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • salt

Babyspenatsallad

  • 65 g babyspenat
  • 0,5 citron, saften

Gör så här

  1. Koka potatisen, låt svalna.
  2. Blanda ihop ingredienserna till tryffelmajonnäsen. Ställ svalt fram till servering.
  3. Sätt ugnen på 125 grader.
  4. Salta och peppra köttet runt om.
  5. Bryn köttet i en het stekpanna med olja, smör, krossad vitök och timjan.
  6. Lägg över i en ugnsform tillsammans med fettet. Låt köttet gå i ugnen till innertemperaturen är 56-57 grader. Ta ut och låt vila 10-15 minuter innan du skär köttet i skivor.
  7. Lägg de kokta potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Mosa potatisarna med ett bestämt tryck från en gaffel så att den krossas.
  8. Blanda ihop olivolja, riven vitlök, persilja, salt och peppar. Ringla oljan över potatisen. Salta och peppra.
  9. När köttet kommer ut för att vila, höj temperaturen till 220 grader och låt potatisen rostas till gyllene färg.
  10. Lägg babyspenat i en skål. Vänd runt med citronsaft och salt.
  11. Skär köttet tvärs över fibrerna (skär inte längs med). Servera med krossad potatis, majonnäs och spenatsallad.