Flan de Leche

NYHET
Flan de Leche
Foto: Tv4

Flan de Leche

8 ingredienser

1 h + tid i kyl

Det här receptet bjuder på en kubansk brylépudding med vanilj.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Karamell

  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten

Flan

  • 4 ägg
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad [ca 400 g]
  • 2 dl vatten (eller mjölk)
  • 1 tsk vaniljsocker

Servering

  • blandad frukt
  • grädde

Gör så här

Karamell

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull på medelvärme.
  2. Rör tills sockret smälter och får en gyllenbrun färg.
  3. Häll snabbt karamellen i botten av en ugnssäker form och sprid ut den jämnt.
  4. Låt svalna och stelna.

Flan

  1. Vispa ägg och kondenserad mjölk i en skål tills blandningen är jämn.
  2. Tillsätt vatten eller mjölk samt vaniljsocker och blanda väl.
  3. Sila blandningen genom en finmaskig sil för att undvika klumpar.
  4. Häll smeten över den stela karamellen i formen.
  5. Placera formen i en större ugnsform och fyll den större formen med varmt vatten tills det når halvägs upp på den mindre formen (vattenbad).
  6. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 45–60 minuter, eller tills flanen stelnar.
  7. Låt flanen svalna i rumstemperatur och kyl sedan i kylskåp i minst 4 timmar (helst över natten).

Servering

  1. Lossa kanterna på flanen med en kniv, vänd formen på ett fat och låt karamellen rinna över flanen.
  2. Servera desserten kall och gärna med lite färsk frukt eller vispad grädde.