Flamberad ananas som på L'Avventura

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Flamberad ananas som på L'Avventura

9 ingredienser

Helbakad ananas som skärs i bitar och flamberas i sprit blir något alldeles extra. Servera med en kula vaniljglass och pistagenötter. 

Tänk på att inte flambera direkt under en köksfläkt, det kan ta eld. Se också till att du har ett lock till hands för att kväva en eventuell eld.

Ingredienser

portioner
  • 1 ananas
  • 4 msk strösocker
  • 3 msk osaltat smör
  • 0,5 dl ananasjuice
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk Galliano
  • 2 msk grappa
  • citronsaft
  • 2 msk pistagenötter, hackade

Gör så här

  1. Skär av bladen från ananasen men låt skalet sitta kvar.
  2. Baka ananasen hel i ugn i 100°C i 2 timmar. Låt svalna och skär sedan av skalet.
  3. Dela ananasen på längden i fyra bitar, skär bort rotstocken.
  4. Hetta upp en panna på spisen, helst rostfri.
  5. Tillsätt sockret och låt det smälta och få en gyllene färg. Rör inte i sockret då det kan kristallisera sig, vicka i stället pannan från sida till sida.
  6. Tillsätt smöret och rör ut det i det smälta sockret, ta pannan ifrån värmen om det riskerar att bränna.
  7. Tillsätt ananasjuicen och reducera under omrörning till sirapskonsistens.
  8. Tillsätt ananasen och ta några varv med svartpepparkvarnen.
  9. Ös ananasen så den blir ordentligt varm.
  10. Tillsätt Galliano och Grappa och tänd eld på spriten, vicka pannan tills elden slocknat.
  11. Smaka av, tänk på att det är väldigt varmt, och justera syran med citronjuice. Strö över pistagenötterna och servera med vaniljglass.