Fläderchampagne

22 röster
20 m + 4 dygn
2.5 liter

Att göra egen, bubblande fläderdryck är ett enkelt och trevligt sommarpyssel. Av den jäst som finns i naturen och som sitter på fläderblommorna blir drycken lätt kolsyrad efter några dagar. Om man har tur det vill säga, detta är nämligen ett recept för modiga matlagare. Naturen beter sig ju inte alltid som man vill, ibland tar det längre tid för drycken att jäsa, ibland kortare, så se till att ha is i magen. Med lite tur bildas några procents alkohol i drycken, så se upp med barn och bilkörning. /Mia

Visa mer
20 m + 4 dygn
2.5 liter

Du behöver

  • 15 klasar nyplockade fläderblommor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,25 l vatten
  • 0,5 citron, gärna ekologisk
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ur saften och tillsätt citronskal och -saft i bunken tillsammans med fläderblommorna. Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur eller något svalare i ett dygn.
  2. Sila saften genom en finmaskig silduk eller kökshanduk och häll upp på väl rengjorda glasflaskor med skruvkork, eller pet-flaskor. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp. Låt stå i rumstemperatur eller något svalare i cirka 3 dagar. Kontrollera då en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, och annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar, och kontrollerar sedan kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
  3. Servera väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.
21 juni 2016
Sommarrea, upp till 60%

laddar fler recept...

Laddar fler recept...